niedziela, 27 listopada 2011

85. Słoiczek TUSALOWY i spadek.

Kurcze i znowu mi się dni pomyliły, ale już się poprawiam





Mam pod opieką swoją chrzestną matkę, siotrę mojego taty i właśnie małala dobry dzięń i dostałam od niej takie cudaki






Maszynka z prawej to od niej chyba niemiecka pojedzie na ranczo.

Druga od mamci wyrób krakowski






Radełka, drugie ma porcelanowe kółeczko, trzecie matalowe, ale takie jakieś inne fikuśne w porównaniu z zwykłym pierwszym.


Dziadek do orzechów dwustronny na małe i duże orzechy. Motylek to do smażenia na głębokim tłuszczu takich ciastek. W domu tato robił takie tylko kształt tej foremki był inny.Pamietam, że to było smaczne, ale nigdy sama nie robiłam bo nie wiem jakie to mam być ciasto. Może Wy wiecie?




I jeszcze takie cosik, myślę że to może jakaś ucieraczka, ale nie jestem pewna. Jak myślicie.




To tyle na dzisiaj cmokusie.


P.S. Dańciu dziękuję za przepis, Eli za podpowiedż.

7 komentarzy:

  1. Prawdziwa skarbnica .
    To coś jest do tarcia marchewki albo ogorkow na wiórki ciut grubsze niż klasyczna tarka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabytkowe zdobycze są bardzo cenne, pamiętam takiego dziadka do orzechów jeszcze z domu mojego dziadka, rozłupywaliśmy nim orzech oczywiście. Ale co się z nim stało? Przepadł gdzieś.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na święta jak znalazł...hihi
    a poważnie : fajnie dostawać takie prezenciory ! zwłaszcza, które mają trochę minionego czasu za sobą...

    OdpowiedzUsuń
  4. oto przepis na ciasteczka :1 szkl mąki ( pszenna,żytnia,kukurydziana,itp) 1 lub 2 jajka (mogą być same żółtka) , szczypta soli , płaska łyżeczka cukru waniliowego , około 3/4 szklanki wody ( można dodać łyżkę stołową kwaśnej śmietany ). Podajemy na słodko - można posypać cukrem pudrem , wypełnić bitą śmietaną , dżemem , kremem itp.
    na ostro ten sam przepis tylko zamiast cukru waniliowego przyprawy wg. uznania ( sól , pieprz , papryka , vegeta , suszone zioła i tp .)
    podać do piwa ,barszczu , bulionu.
    można wypełnic drobno zmielonym farszem i podać zamiast pasztecików .
    pozdrawiam i życzę smacznego Dancia

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale Cudeńka!!!Świetne zdobycze:-) Dziękuję Ci Aniu za odwiedzinki
    Pozdrawiam
    Lusi

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja myślę że to jest do tarcia cebulki np. na pomidory, mam coś podobnego tzn. takie same ostrza i jest właśnie do cebulki ,drobno siekanej.a poza tym to fajne te zdobycze
    Pozdrawiam . Ewa

    OdpowiedzUsuń